Ben je geslaagd voor je rijexamen? Dan kun je je rijbewijspasje aanvragen bij het gemeentehuis of stadsdeelkantoor van jouw gemeente. Je mag het voertuig pas besturen als je het rijbewijspasje hebt opgehaald.

Rijbewijs aanvragen bij de gemeente

Je moet het rijbewijspasje persoonlijk bij de gemeente aanvragen. Neem een kleurenpasfoto en een geldig identiteitsbewijs mee.

Rijbewijs ophalen bij de gemeente

Na 5 werkdagen is je rijbewijspasje klaar. Je hebt maximaal 3 maanden de tijd om het pasje op te halen. Dit moet je persoonlijk doen.

Sinds 2015 loopt een proef waarbij gemeenten je rijbewijspasje opsturen naar je huisadres.

Controle rijexamen door de gemeente

De gemeente controleert of je bent geslaagd voor het rijexamen. De gemeente controleert dit in het Centraal Rijbewijzenregister.

Dit register wordt beheerd door de RDW. Nadat je bent geslaagd, worden de verklaring van rijvaardigheid en verklaring van geschiktheid in het register geregistreerd door de RDW.

Rijbewijs aanvragen als 17-jarige

Vraag je als 17-jarige het rijbewijs aan? Dan moet je eerst de begeleiderspas aanvragen. Anders kunt je geen rijbewijs aanvragen. Je hoeft de begeleiderspas nog niet in bezit te hebben. De gemeente kan zien of de aanvraag is geregistreerd.

Meer informatie aanvragen rijbewijs

Wilt je meer informatie over het aanvragen van uw eerste rijbewijs? Neem dan contact op met je gemeente.

Bron: rijksoverheid.nl