Voor het aanvragen, vernieuwen of verlengen van een groot rijbewijs moet je altijd medisch gekeurd worden. Je vult hiervoor het formulier eigen verklaring in. De bedrijfsarts of de gecertificeerde arbodienst doet het medisch onderzoek.

Formulier eigen verklaring

Voor de medische keuring koop je eerst het formulier ‘Eigen verklaring’.

Dit kan bij rijscholen, de gemeente en bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Op de eigen verklaring staan vragen over aandoeningen die van invloed kunnen zijn op jouw rijvermogen. Bijvoorbeeld of je last hebt (gehad) van epileptische aanvallen, duizeligheid of een verhoogde bloeddruk. Je kunt deze vragen zelf beantwoorden en het formulier ondertekenen.

Medisch onderzoek door bedrijfsarts

Je moet zich ook laten keuren door een bedrijfsarts. De arts controleert onder andere jouw bloeddruk en jouw gezichtsscherpte. Daarna vult de bedrijfsarts het geneeskundig verslag in.

Formulier eigen verklaring opsturen

Als de eigen verklaring en het geneeskundig verslag ingevuld en ondertekend zijn, stuur je deze op naar het CBR.

Uitslag rijgeschiktheid en rijbewijs aanvragen

Een medisch adviseur van het CBR bepaalt of je geschikt bent om veilig een bus of vrachtwagen te besturen. Is dat het geval, dan geeft het CBR de verklaring van geschiktheid af.

Meer informatie keuring en rijbewijs

Voor meer informatie over de keuringsprocedure voor groot rijbewijs kun je terecht bij het CBR. Met vragen over de benodigde documenten en kosten voor de aanvraag of vernieuwing van jouw rijbewijs kun je terecht bij uw gemeente.

Bron: rijksoverheid.nl