In bepaalde gevallen kunt je jouw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Of dat zo is, hangt af van het land waar het rijbewijs is afgegeven. Heb je oorspronkelijk in Nederland jouw rijbewijs gehaald en heb je dit later omgewisseld voor een buitenlands rijbewijs? Dan kun je dat weer terugruilen voor een Nederlands rijbewijs.

Rijbewijs afgegeven in EU of EVA omwisselen

Is jouw rijbewijs afgegeven in een land van de Europese Unie (EU) of Europese Vrijhandels Associatie (EVA)? Dan kunt je jouw rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Op de site van de RDW staat hoe en waar je dit kunt doen. En aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Bij het omwisselen kun je kiezen of je jouw rijbewijs wilt vernieuwen of vervangen. Wat de verschillen zijn en hoe je dit kunt doen lees je in de handleiding omwisseling buitenlands rijbewijs op de website van de RDW.

Soms kun je jouw rijbewijs alleen omwisselen als dat geldig is in een bepaalde categorie. Dit geldt voor een aantal niet-Europese landen, zoals Japan en Israël. De RDW biedt een volledig overzicht van deze landen en de voorwaarden.

Opnieuw examen doen als omwisselen rijbewijs niet mogelijk is

Kun je jouw buitenlandse rijbewijs niet omwisselen? Dan moet je slagen voor het rijbewijsexamen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) beslist of je slaagt voor jouw examen.

Internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs is een vertaling van een nationaal rijbewijs. Een internationaal rijbewijs kun je niet omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.

Bron: rijksoverheid.nl