Rijden met een beperking

Wanneer je een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt wil dat niet automatisch betekenen dat je geen rijbewijs kunt halen. Veel mensen rijden met een beperking en zijn uitstekende chauffeurs. 

Voor we de spreekwoordelijke diepte ingaan over rijden met een beperking is het goed om op te merken dat dit blog is geschreven voor mensen met verstandelijke of lichamelijke beperking en iedereen die de belangen behartigt van mensen die willen rijden met een beperking. 

Zoek een rijschool waar je kunt rijden met een beperking

Rijden met een beperking
Kun je rijden met een beperking?

Wanneer je wilt rijden met een beperking begin je met het vinden van een rijschool die is toegerust om te voorzien in jouw behoeften. Denk daarbij aan rijscholen die beschikken over een aangepast voertuig. Ook kun je zoeken naar instructeurs die gespecialiseerd zijn in het opleiden van mensen in jouw situatie. Een aantal van deze rijscholen hebben we even voor je op een rijtje gezet. Je kunt ze hier vinden.

De rijschoolhouder zal je op praktische wijze op weg helpen met de voorbereidingen op het volgen van lessen en het afleggen van het examen. Om het rijbewijs echt in ‘the pocket’ te krijgen zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Hieronder lees je daar meer over. 

Op naar je rijbewijs

Onderweg naar je rijbewijs kom je het CBR tegen. Iedereen die een rijbewijs aanvraagt moet een eigen verklaring invullen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Hierin staan vragen over je gezondheid en beperkingen. Ben je genoodzaakt om een of meer van de vragen met ‘ja’ te beantwoorden dan volgt in veel gevallen een onderzoek naar de rijgeschiktheid. Het onderzoek is inhoudelijk gericht op het vaststellen van de mate waarin de beperking een belemmering vormt bij het besturen van een voertuig waar een rijbewijs voor is vereist.

Moet ik eerst naar de huisarts als ik wil rijden met een beperking?

Wanneer je leeft met een lichamelijke of geestelijke beperking of je gezondheidssituatie is veranderd, dan kun je vragen over je rijgeschiktheid uitstekend bespreken met de huisarts. De huisarts kan je een goede indicatie geven of rijden met een handicap in jouw geval mogelijk is. Daarna kun je met een gerust hart verder en voorkom je mogelijk onnodige kosten. Je huisarts hoeft echter niet je keuringsarts te zijn en het gesprek dat hier bedoelen is dan ook oriënterend van aard. 

De basis vergoeding voor de keuring is vastgelegd en bedraagt €105,81.

Moet ik rekening houden met (extra) kosten?

Ja, wanneer je wilt rijden met een beperking moet je rekening houden met kosten. Je moet zelf betalen voor de keuring door een arts, medisch specialist of psychiater. De basis vergoeding voor de keuring is vastgelegd en bedraagt €105,81. Je kunt er dus vanuit gaan dat dit de minimale kosten zijn die je moet betalen voor de keuring. 

De arts heeft een kwartier voor de uitvoering en een kwartier voor het opmaken van zijn rapport. Het kan zijn dat de arts meer tijd nodig heeft voor de keuring. Ook deze tijd zal in rekening worden gebracht. Moet je voor jouw keuring naar psychiater of een neuroloog dan mogen zij nog maximaal een half uur extra tijd in rekening brengen voor jouw keuring. Schroom dus niet om daarover vooraf duidelijkheid te vragen zodat je weet welke kosten je kunt verwachten. Het is heel gewoon voor een keuringsarts om je hier vooraf duidelijkheid over te geven. 

Daarbij moet je er rekening mee houden dat deze kosten geen dekking hebben in het basispakket. De basisvergoeding voor de keuring is vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Er zijn aanvullende verzekeringen die de keuring dekken. Check je polis of neem contact op met je verzekeraar.  

Bij welke arts, specialist of psychiater moet ik zijn?

Wie wil rijden met een beperking en hiertoe een medische keuring moet krijgen komt op enig moment bij de dokter. Welke arts, medisch specialist of psychiater het onderzoek doet beslis je uiteraard helemaal zelf. Je hebt dus keuzes die je kunt maken. Dat is maar goed ook want zoals je hierboven al kon lezen betaal je de rekening in de meeste gevallen zelf. 

Waaruit bestaat de medische keuring?

Wanneer je wilt rijden met een beperking bestaat de medische keuring uit een paar onderdelen. De arts zal onderzoeken of je armen en benen goed werken, of je bloeddruk goed is en of je voldoende ziet. Verder onderzoekt de arts of je lichamelijk en geestelijk in orde bent om veilig te rijden. Voorafgaand aan het onderzoek kun je de arts vragen je volledig te informeren over het onderzoek zodat je precies weet wat je mag verwachten.

nu gewoon doorzetten en je examen halen. Voor je het weet ben je lekker onderweg!

En na het onderzoek?

Wanneer je wilt rijden met een beperking en het CBR het noodzakelijk vind dat er keuring voor de rijgeschiktheid plaats heeft dan weet je na het onderzoek of je een rijbewijs mag halen of houden. 

De keuringsarts zal je mededeling doen van de uitkomsten van het onderzoek. In voorkomende gevallen kan het zijn dat je kunt rijden met een beperking onder specifieke voorwaarden. Mogelijk ben je ondertussen al begonnen met je rijlessen? Dan is het nu gewoon doorzetten en je examen halen. Voor je het weet ben je lekker onderweg!

Wat we tot dusver voor je hebben opgeschreven

Bij twijfel of rijden met een beperking voor jou een optie is kun je een orienterend gesprek aangaan met de huisarts. Rijschoolhouders met een specialisatie in het opleiden van mensen met een beperking kunnen je praktisch op weg helpen. Indien nodig zijn er kosten verbonden aan een keuring voor de rijgeschiktheid. De inhoud van de medische keuring hebben we kort benoemd en wat je na het onderzoek kunt verwachten.

Geslaagd voor het examen?

Yes, vrijheid!

We gaan er vanuit dat jij een van de mensen bent die kan en mag rijden met een beperking en dat je het examen succesvol hebt afgelegd. Prachtig, gefeliciteerd! Je bent goed op weg om de mobiliteit te krijgen die je zoekt.

Bedankje voor de goede lessen?
Als het allemaal goed is verlopen dan wil je misschien een bedankje schrijven voor je instructeur. Omdat je wilt dat anderen ook van zijn vakmanschap gebruik maken kun je hem bedanken met een positieve beoordeling op onze website. Namens je rijschoolhouder en het team van ikwilrijden.nl willen we je daar alvast voor bedanken.

Omdat je wilt dat anderen ook van jouw rijschool gebruik maken kun je een beoordeling op onze website schrijven. Snel en eenvoudig.

Je rijbewijs afhalen

Na het halen van het examen laat de examinator het je echt nog even duidelijk weten, maar voor de zekerheid doen wij het ook nog even: voor je echt mag rijden haal je het rijbewijs op bij de gemeente. Tot je het rijbewijs echt in handen hebt mag je namelijk nog niet rijden. Zie het maar als een tijdelijke beperking op het rijden met een beperking, gun het een lach en heb een paar dagen geduld. 

Om te kunnen schrijven over rijden met een beperking deden we eerst wat research. Tijdens op onze zoektocht kwamen wij er achter dat het overzien van de regels die erbij komen kijken niet altijd even makkelijk is. In plaats van een algemeen blog over rijden met een beperking, wilden wij er een overzichtelijk verhaal van maken dat nuttig kan zijn voor iedereen die (zelf) heeft te maken een handicap of beperking. Wil je meer lezen over rijden met een beperking dan kun je wellicht eens kijken op de pagina’s die wij als bron hebben gebruikt. Hiertoe behoren de pagina’s van RDW, CBR, Regelhulp en NZa.

We wensen je heel veel rijplezier!