Jouw rijbewijs is geldig tot de datum die op jouw rijbewijs staat. Vanaf die datum is het verlopen en moet je een nieuw rijbewijs hebben. Je moet ook een nieuw rijbewijs aanvragen als je slaagt voor een andere rijbewijscategorie. Of als jouw rijbewijs niet meer leesbaar is.

Rijbewijs verlopen: niet meer rijden

Is jouw rijbewijs verlopen? Dan mag je niet meer rijden totdat je een nieuw rijbewijs heeft. Je kunt een boete krijgen als de politie je staande houdt en je geen geldig rijbewijs kunt laten zien. De hoogte van deze boete vind je in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).

Oude rijbewijs inleveren bij vernieuwing

Als je jouw rijbewijs vernieuwt, moet je het oude rijbewijs inleveren bij de gemeente. Je mag jouw oude rijbewijs niet houden. Deze regel geldt voor alle landen binnen de Europese Unie, om zo fraude tegen te gaan.

Rijbewijs uitbreiden met nieuwe categorie

Heb je al een rijbewijs en slaag je voor een andere rijbewijscategorie? Dan moet je ook een nieuw rijbewijs aanvragen. Je mag pas het voertuig besturen als de nieuwe rijbewijscategorie is bijgeschreven.

Tractorrijbewijs automatisch bijgeschreven bij verlenging

Op 1 juli 2015 is het tractorrijbewijs ingevoerd. Had je op 1 juli 2015 al een rijbewijs B? Dan krijg je de categorie T automatisch bijgeschreven bij de eerstvolgende vernieuwing van uw B-rijbewijs. Je hoeft niet speciaal een nieuw rijbewijs aan te vragen. In de tussentijd mag je ook op een tractor rijden.

Rijbewijs beschadigd

Jouw rijbewijs moet voldoende leesbaar zijn. Is dit niet het geval, dan kun je een boete krijgen. De hoogte van deze boete vind je in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).

Geen nieuw rijbewijs bij adreswijziging

Bij een adreswijziging hoef je geen nieuw rijbewijs aan te vragen. Het adres wordt automatisch aangepast als je jouw rijbewijs moet vernieuwen.

Rijbewijs persoonlijk aanvragen en ophalen

Je moet het rijbewijs persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente waar je woont. Na 5 werkdagen is jouw rijbewijs klaar. Het is ook mogelijk om jouw rijbewijs sneller te krijgen via een spoedaanvraag.

Per 1 juli 2015 loopt een proef waarbij deelnemende gemeenten het rijbewijs kunnen laten thuisbezorgen.

Meer informatie verlengen rijbewijs

Voor meer informatie over het verlengen van jouw rijbewijs kan je contact opnemen met jouw gemeente.

Bron: rijksoverheid.nl