De politie kan jouw rijbewijs invorderen als je de veiligheid op de weg ernstig in gevaar brengt. Bijvoorbeeld als je veel te hard rijdt of als je teveel alcohol hebt gedronken. Ook als je openstaande boetes heeft wordt jouw rijbewijs soms ingenomen.

Redenen voor invordering rijbewijs

Jouw rijbewijs kan onder andere worden ingevorderd in de volgende situaties:

  • Je hebt een alcoholgehalte in jouw bloed van meer dan 1,3 promille. Voor beginnende bestuurders is dit 0,8 promille.
  • Je weigert mee te werken aan een alcoholonderzoek (blaastest of bloedonderzoek).
  • Je rijdt 50 kilometer per uur of meer te hard. Op de bromfiets geldt dit bij 30 kilometer per uur of meer te hard rijden.

Beslissing invordering rijbewijs

Bij invordering stuurt de politie uw rijbewijs binnen 3 dagen naar de officier van justitie. Die beslist binnen 10 dagen of uw rijbewijs wordt ingehouden of dat je jouw rijbewijs terugkrijgt.

In de periode dat je jouw rijbewijs kwijt bent, mag je geen enkel motorvoertuig besturen. Ook niet als je een voertuig (bijvoorbeeld een trekker) nodig heeft voor uw werk.

Inhouding van het rijbewijs

De officier van justitie kan jouw rijbewijs voor langere tijd inhouden. De inhouding van jouw rijbewijs is een maatregel die geldt totdat jouw zaak voor de rechter komt. De officier van justitie is wettelijk verplicht de zaak binnen 6 maanden na de invordering voor de rechter te brengen.

Klaagschrift indienen

Ben je het niet eens met de beslissing van de officier van justitie? Dan kun je een Verzoek teruggave rijbewijs indienen bij de rechtbank. Dit is een brief waarin je de rechter vraagt of je jouw rijbewijs terug kunt krijgen.

Beslissing rechter

Als jouw zaak voor de rechter komt, dan moet je je verantwoorden voor de overtreding. De rechter beoordeelt of je een ontzegging van de rijbevoegdheid krijgt. De tijd dat je jouw rijbewijs kwijt was voor de rechtszitting wordt afgetrokken van deze periode. Je kunt jouw rijbewijs ook voorgoed kwijtraken.

Rijbewijs innemen bij openstaande verkeersboetes

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) kan uw rijbewijs innemen als je openstaande verkeersboetes heeft. Om jouw rijbewijs terug te krijgen, moet je het openstaande bedrag betalen.

Bron: rijksoverheid.nl